Presentatiebeeld van het pand n° 214631

In verband met dit goed

Referentie: 214631


Centraal gelegen, te renoveren landhuis te Vosselaar
Indeling, Gelijkvloers: inkom, bureau, gang met traphal, woonkamer, veranda, keuken, achterkeuken, berging, berging CV, wc, gang met lavabo, kleine veranda, kelder
Eerste verdieping: 3 slaapkamers en badkamer
Tweede verdieping: 2 bergzolders en 2 kamers
“Woonhuis gebouwd door en bewoond door schrijver Emiel van Hemeldonck (1897-1981, zie gedenksteen) en bleef al die tijd in de familie. Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aanbouw van één bouwlaag onder plat dak tegen linker zijgevel, gebouwd circa 1931 naar ontwerp van J. Ritzen met art-deco-inslag. Baksteenbouw gedomineerd door steile puntgevels, vooraan verlevendigd door decoratief en kleurrijk metselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder meer verticaal metalen traphalvenster van gekleurd reliëfglas. Deur onder uitgesproken houten luifel, kroonlijst loopt achteraan door in luifeltje boven vensters. Gevelbreedte veranda achteraan later bijgebouwd in twee fazen.

Als Huis Berk en Brem of huis Hemeldonck heeft deze woning hoge historische en culturele waarde voor Vosselaar. De woning verkeert in zeer authentieke staat. Bijzonder aan de architectuur is de volumewerking en sobere, goed overdachte detaillering. Zo werkte architect Jos Ritzen met materiaalexpressie een bijzondere woning uit voor Van Hemeldonck met o.m. monolithisch volume in baksteen, metselwerk in Vlaams verband, uitkragende houten dakgoten en luifels, kleurverschil tussen plint en verdiepingen. Pareltje binnen het oeuvre van Jos Ritzen. Bijzonder zeldzaam. Grote ruimtelijke contextwaarde door de inplanting op hoek van de straat, langs de weg naar de Konijnenberg. Achteraan de tuin is een uitloper van dit landschap bewaard.

De woning is zeer robuust qua structuur en leent zich perfect tot een herbestemming. Hieronder som ik enkele aandachtspunten op m.o.o. een nieuwe bestemming voor de woning: - Behoud van het kenmerkende volume met steile puntgevels, uitkragende dakgoten en luifels en kleurrijk metselwerk. Aanpassingen aan de lage aanbouw links en veranda zijn zeker mogelijk. - De veranda verkeert in slechte staat; heropbouw is dan ook te verantwoorden. Hierbij is het vanuit erfgoedstandpunt mogelijk om de oppervlakte te vergroten. Informeer steeds ook bij de dienst stedenbouw van Vosselaar. Graag aandacht voor bestaande materiaalgebruik en raamprofilering. - Qua nagelvaste elementen is de traphal met lambrisering een authentiek en origineel element dat deel uitmaakt van het oorspronkelijk ontwerp.
- De interieurafwerking van de leefruimtes is sober: er zijn geen bijzondere elementen aan de muren, plafonds of vloeren. Om de energieprestatie van de woning te verbeteren is dan ook binnenisolatie aangewezen. Aangezien alle kamers ruim zijn, is het eventuele verlies aan oppervlakte te verwaarlozen. Ook qua indeling zijn aanpassingen mogelijk zoals het verplaatsen of wijzigingen van functies.
- In de studiekamer vooraan is de originele ingemaakte kast bewaard. Behoud hiervan is sterk aan te bevelen. Deze ruimte kan perfect als bureau hergebruikt worden.
- Het raam met gekleurd reliëfglas van de traphal is een beeldbepalend element voor de gevel. We raden aan deze te behouden en te voorzien van achterzetbeglazing om de energieprestatie te verbeteren. Indien behoud niet mogelijk is wegens te slechte staat, dient deze vervangen te worden door een nieuw raam naar origineel model
- Wat de zolderkamers op de tweede verdieping betreft is duidelijk op te maken dat deze oorspronkelijk verlicht werden door brede dakkapellen onder plat dak. Dit is enerzijds af te leiden uit de bouwsporen in de afwerking, waarbij het tablet bewaard bleef en de vernieuwde dakbedekking van geïmpregneerde planken zichtbaar is. Op historische foto’s zijn de contouren van de dakkapel aan de rechterzijde bovendien zichtbaar tussen de bomen. Om licht binnen te trekken in deze kamers is het terugbrengen van dergelijke dakkapellen perfect mogelijk.”

Algemene informatie

 • Vrij vanafBij de akte
 • Gebouw1933
 • PandtypeHuizen
 • Kadastraal inkomen1.343 €

Samenstelling

 • 5 slaapkamers

Bijkomende informatie

 • StaatTe renoveren
 • Type verwarmingMazout

Gebouw en tuin gegevens

 • Oppervlakte kadaster1435m2

Energiegegevens

 • Energiescore (kengetal) van het EPC587 kWh/m2
 • Unieke code van het EPC-certificaat20220402-0002576711-RES-1

Stedelijke informatie

 • Verkavelingsvergunning
 • De meest recente stedelijke bestemming van het pand met de benamingen gebruikt in het register met plannenwoongebied
 • overstromingsgebiedNiet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied

Naam van de voorkooprechthebbende overheid (bij prioriteit)

 • Het onroerend goed is beschermd of opgenomen in een vastgestelde inventarisJa

Uit de hand te koop

Gewenste prijs

340.000 €

Verkocht door de notaris Notariaat VAN HEMELDONCK

Heeft u een vraag over dit pand of wenst u een bezoek in te plannen? Neem contact op met de notaris van de verkoper.